Waarom rust er nog steeds een taboe op bdsm?

Posted by Mediamix on Saturday Nov 8, 2014 Under BDSM en Bondage

bdsmWe vinden het tegenwoordig heel normaal dat er porno op internet te vinden is en een vrouw die een vibrator gebruikt is ook alle begrip voor, maar zodra mensen een stap verder gaan in hun seksleven door aan bondage, bdsm of sm te doen dan heeft een groot deel van de bevolking daar nog steeds een probleem mee. Mensen die aan bdsm doen worden niet begrepen en daar zal wel iets mis mee zijn. Hoe kan dat toch? De dominante en onderdanige rolverdeling in de bdsm is iets wat op het meeste onbegrip kan rekenen. Veel mensen komen dan met argumenten zoals; “tijdens de seks hoor je gelijkwaardig te zijn, anders is er geen respect”. Voor sommige mensen valt bdsm niet eens onder de seks, maar is het een manier van leven. De één experimenteert weleens in de slaapkamer met een stel boeien en voor de ander is het een complete lifestyle.

Dat er geen respect voor elkaar zou zijn is nou net waar die mensen zich ernstig in vergissen. Als het ergens om draait in de bdsm dan is het wederzijds respect. Als een slaaf/slavin graag onderdanig wil zijn en een meester of meesteres heeft dominante gevoelens, dan vullen ze elkaar juist heel goed aan. Bij bdsm horen ook grenzen. Grenzen die niet overschreden worden zodat beide partijen zich veilig en vertrouwd kunnen voelen.

Een tijdje geleden kon je bij RTL in het programma 5 EXTREEM zien hoe Meesteres Selena met haar slaven om gaat en hoe bdsm voor haar een lifestyle is. Het is haar manier van leven en ze legt in die uitzending ook uit hoe het zit met vertrouwen en respect in de wereld van de bdsm. Het enige dat een beetje jammer is, is het feit dat 5 EXTREEM op sommige momenten zo in de opnames heeft geknipt dat Meesteres Selena op sommige gebieden niet geheel uit de verf kwam zoals het zou moeten. Maar ja, alles voor de kijkcijfers tenslotte. Juist dat verknipte beeld wat de media ervan maakt, zorgt er voor dat er nog steeds een taboe rust op de wereld van bondage, bdsm en sm.

Wat is bdsm nou precies?

Wikipedia zegt daar het volgende over;

BDSM is een seksuele voorkeur en een vorm van seksuele expressie die met wederzijdse toestemming gebruik maakt van fysiek opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels en het fantaseren van een machtsrollenspel.

Vooral de woorden “wederzijdse toestemming” zijn belangrijk in die zin. Zoals hierboven al beschreven staat, zullen een dominant en de onderdanige persoon grenzen af moeten spreken en moeten die grenzen ook nageleefd worden. Zonder vertrouwen en grenzen is het geen bdsm, maar gewoon misbruik. Misbruik heeft niks met bdsm of bondage te maken. Het feit dat een slaaf vaak een collar (halsband) draagt is iets wat veel mensen niet begrijpen. De opmerking; “je degradeert een mens tot een hond”, is iets wat door mensen die bdsm niet begrijpen vaak gemaakt wordt. Terwijl een collar juist past in het dominante/onderdanige rollensspel. Tenslotte heeft de meester of meesteres de controle en niet de slaaf.

De domspace en subspace
Onder invloed van een BDSM-spel of een D/S-relatie kunnen de dominant en de sub in een soort roes of trance raken. Dit komt waarschijnlijk bij de onderdanige (subspace) wat vaker voor dan bij de dominant (domspace). Vaak begint dit verschijnsel, waarbij de sub vaak het gevoel heeft te zweven, al in lichte mate op het moment dat de sub zich bijvoorbeeld thuis voorbereidt op het weerzien met zijn of haar dom(me). Naarmate het ‘spel’ vordert wordt de trance vaak dieper. In sommige gevallen zo diep dat de sub moeite heeft om nog helder te denken, te praten, te lopen of zelfs überhaupt te reageren.

Indien de sub in de diepste fase van subspace schiet, kan hij of zij woest om zich heen beginnen te slaan met haast bovennatuurlijke kracht. In het geval dat hier bij de desbetreffende sub veel risico op is legt men hem of haar vooraf vaak extra goed vast. Er zijn dus verschillende gradaties van subspace, maar er zijn ook verschillende soorten. Zo is een space veroorzaakt door pijn anders dan een space vanuit een puur onderdanig gevoel.

Na een periode van diepe subspace zorgt men er meestal voor de onderdanige geleidelijk weer terug op aarde te brengen. Het kan namelijk gebeuren dat de sub naderhand – soms meteen, of in de dagen erna – in een soort emotionele dip (subdrop) raakt. Het te snel uit space gehaald worden kan de kans hierop vergroten. Het is echter ook zeer waarschijnlijk dat een dergelijke dip samenhangt met het opraken van bepaalde stoffen, zoals endorfine en serotonine, in het lichaam. Een goede nazorg en de mogelijkheid tot contact met de Dominant is voor de meeste subs in de periode na een sessie dus erg belangrijk

In de uitzending van 5 EXTREEM van RTL kon je heel goed zien dat Meesteres Selena haar sub nadat hij, zoals ze het zelf zegt; “helemaal op is”, op een respectvolle manier behandeld en niet over zijn grenzen heen gaat. Die nazorg die een sub na een bdsm sessie nodig kan hebben is heel belangrijk en is dus een onderdeel van dat wederzijdse vertrouwen en begrip.

Tot slot
Er is dus helemaal niks mis met bdsm. Of je nou soms aan bdsm doet in je slaapkamer of bdsm is een lifestyle voor je, ieder mens moet kunnen doen wat hem of haar gelukkig maakt. Als er twee partijen bij betrokken zijn en die zeggen allebei “ja”, waarom zou de maatschappij dan “nee” moeten zeggen. Wij van Passie voor Seks hopen dat het taboe op sm, bdsm en bondage ooit helemaal zal verdwijnen. Het is namelijk veel gezonder om aan je dominante of onderdanige gevoelens toe te geven, dan je de rest van je leven ongelukkig te voelen omdat je er niet voor uit durft te komen dat je die gevoelens hebt.

Zelf proberen?
Mocht je zelf eens willen experimenteren met bdsm, dan kun je een bezoek brengen aan de Kinky Toys Webshop. Dat is de bdsm webshop van Nederland, waar je heel veel producten kunt vinden voor de beginnende en gevorderde bdsm liefhebber.

bdsm2 Responses to “Waarom rust er nog steeds een taboe op bdsm?”

 1. Mariska Says:

  Mooi artikel! En meesteres Selena is echt een heldin.


 2. slaaf marco Says:

  Ik kwam dit stukje tegen door een link en zag dat het over mij en mijn Ex Mrs gaat. Klopt helemaal dat er in geknipt is en dus veel is weg gelaten,wat zeker jammer is. Ik heb er enorm van genoten en vond het leuk om te doen om de puur en echtheid te laten zien. Toen ik in de space kwam en er uit kwam was ik inderdaad op en heeft Zij het heel goed opgepakt.Ik ben inderdaad die met de rode vest aan. Ik kijk er met hele goede ervaring op terug en zou het niet anders gedaan hebben of willen hebben. Op dat 1 na dat er meer gezien zou laten worden en de essentie meer naar voren zou komen. Het zou dus gaan om het volgende: heeft de lifestyle met sex te maken en gaat het om sex. Dat is dus totaal niet echt aan bod geweest terwijl er toch duidelijk over gesproken is.Dat is dus wat er uit is geknipt. Ook zijn er meerdere personen tijdens de opname geweest en dat was in de studio. Helaas is dat ook niet uitgezonden wat wel ontzettend jammer was zeker omdat deze persoon dus openheid heeft moeten doen naar familie en dus niet is uitgezonden. Was ook een teleurstelling voor die persoon en ja eigenlijk ook voor O/ons.
  Nogmaals het was een leuke dag en ook naar die dag toe. ik heb daar over een verslag gemaakt en koester die ook zeker. Ik ben Mrs Selena ook zeer dankbaar voor deze geweldige ervaring en de goede zorg die Zij mij die dag gegeven heeft op een aantal momenten.

  Nederige groet
  slaaf marco


Leave a Reply